Lijstjes hoeven niet altijd lang te zijn. Vooral bij personen die ‘anti-lijstjes’ ingesteld zijn werkt beter: ‘Opladen’! dan ‘Vergeet niet je gsm op te laden.’ Wat later even navragen of zij/hij dat wel gedaan heeft is aangeraden.
Een andere truc om hen ergens alert op te maken is een post-it zo dicht mogelijk bij het desbetreffende voorwerp te plakken of op iets waarvan je weet dat ernaar gekeken wordt (bv. ‘loodgieter’). In mapjes kan je er dan allerlei details van bijhouden, (titel: loodgieter en dan wat je hem moet vragen, tonen …).
Voor sommige mensen werkt een reminder. Je legt dan iets dat ermee te maken heeft, op een plaats waar je vaak voorbij komt. Natuurlijk niet in het midden van de doorgang! Iets schuin leggen kan ook de aandacht trekken.
Krijg je alleen iemands aandacht door het met gesproken woorden te vragen, houd het dan maximum bij twee vraagjes. Dan heb je meer kans dat men het zal uitvoeren dan dat je een lange lijst zou geven.
En soms is ‘meer’ ook gewoon meer. Neem nu een kattenbelletje. Dat is toch de Cupido van de lijstjes! Het is iets nuttigs want er staat een boodschap op en de schattige zinnetjes maken iemands dag goed! Alleen positieve boodschapjes zijn natuurlijk de naam ‘kattenbelletje’ waard.
Bekijk je lijstjes regelmatig en vink af of doorstreep wat je al gedaan hebt. Als er al veel van de lijst gedaan is, maak je je lijst best opnieuw. Misschien houd je je vorige lijst toch nog maar even ergens bij. Je weet maar nooit of je nog iets terug wil bekijken.