Als we niet aan bepaald dieet doen, eten mensen gewoonlijk meer dan 3 keer per dag. Volgens sommigen zou het beter zijn om zo’n 6 kleine porties per dag te eten maar volgens anderen dat het goed is dat je maag zo’n 16 uren niets binnenkrijgt. Lijkt allemaal nogal extreem maar wie weet! 3 keer per dag is een goede richtlijn.
Veel hangt af van jouw stofwisseling en wat precies en in welke mate jouw lichaam dat nodig heeft. Een bloedname bij de dokter kan dit mee bepalen.
Tegenwoordig zijn we ook vatbaarder dan vroeger voor allergieën. Uitzoeken wat precies een reactie veroorzaakt is dan weer wel een hele klus. Noteer het vooral als je ergens geen last van hebt. Da’s waarschijnlijk makkelijker.
Een wekelijks globaal voedingsschema opstellen is voor iedereen interessant. Zo hoef je niet telkens na te denken over wat klaar te maken en maak je de maaltijden met het grootste recept wanneer je het meeste tijd hebt. Voorzie steeds voldoende gezonde voeding en wat je niet zo graag lust, verwerk je gewoon heerlijk bij iets anders. Zelfs financieel kan je besparen doordat je zeker drie keer per week (recente en koel bewaarde!!) restjes in een volgende maaltijd kan verwerken.
Twijfel je over de versheid: ruiken, kijken, goed verhitten en anders weggooien maar! Varieer met: koolhydraten, proteïnen, vezelrijk, zetmeel, volgens seizoen, koud, warm, simpel, uitgebreid. Het kan allemaal! Iets vettigs gegeten, dan beter een warme drank erna dan een koude.