Handige weetjes, leuke tips, een houvast voor jou.

Tips

VOEDING – Hoe bewaren

Aan het bewaren van verse voeding gaat soms wel wat denkwerk vooraf: In welke staat is iets? Vervaldatum? Ruikt het niet te erg in de koelkast zodat alles ernaar gaat smaken? Heb ik dan een koel alternatief? Is het om vandaag te eten en serveer ik het best lauw?

Bladgroenten kan je makkelijk fris en stevig houden door ze in een natte keukenhanddoek te bewaren (handdoek eerst goed afspoelen). Als er nog ergens wortel of loof aanzit, kan je dat nog even bevochtigen. Groenten die je best droog en/of donker bewaart, zoals aardappelen en champignons, kan je in krantenpapier wikkelen. Een speciaal daarvoor voorziene lade (niet per se in de koelkast) is ook handig.

Soms wil je maar een stukje appel, banaan, witloof of avocado eten. Om verkleuring van vruchten tegen te gaan kan je er wat citroen of azijn op doen maar evengoed meng je ze door een olie-, zout- of mayonaisehoudende vis-, vlees- of eiersalade. Bij fruit kan dat dan in wat natuurlijke (fruit)siroop. In melkproducten doen gaat ook maar niet elk soort fruit past daar goed bij: bv. kiwi. Om niet te veel van die toevoegsels te moeten gebruiken, doe je alles in een pot met deksel en schudden maar. Zo geraakt de ‘saus’ goed verspreid.

Vruchten die nogal snel beschimmelen, bv. druiven, frambozen, kan je wat langer bewaren als je in een potje een stukje keukenpapier bijlegt.