Er zijn tegenwoordig veel manieren om voedsel te versnijden en dat kan dan manueel, mechanisch of elektrisch. Wat een luxe, maar met een groot (gekarteld) mes, enkele aardappelschillertjes en een schaar kan je al goed verder.
Een langwerpige vrucht versnijd je makkelijk door aan het wortelgedeelte alles nog aan elkaar te laten. Je maakt dus eerst grote sneden in de lengte om er eventueel daarna nog kleinere stukjes van de maken. Als je met een groot (vlees)mes snijdt, hou je de punt altijd op de plank. Verse kruiden of slasoorten kan je ook makkelijk in een potje verknippen met een schaar maar je kan ze door goed bijeen te knijpen ook met een mes versnijden. Zo is bv. kropsla leuk om opgerold te versnijden zodat je sliertjes krijgt.
Bij een (gesmeerde) boterham of een stuk kaas is het ook handig om je mes erdoor te drukken en zo de kaas of het brood terwijl zijwaarts wiebelend uit elkaar te schuiven.
Handig weetje: als je alles van je snijplank in een kom wil doen zonder dat het ernaast valt, doe dan eerst alles naar één punt en neem het er langs daar af.
Probeer eraan te denken dat je je met proper gerief werkt (ook scharen) en houd bv. het botermes alleen voor de boter. Zo blijven etenswaren langer goed. Gebruik je houten gerief, dan best in de afwasmachine doen (op warm programma) om de bacteriën goed weg te krijgen.