Vooral de emo-eters onder ons kunnen niet wachten om zich tegoed te doen aan een dagelijkse portie comfortfood. Gewoonlijk volgt daarop nog een zoetje of een hele hoop zoetigheden. Het is niet zo makkelijk om daarvan af te geraken. Wat al kan helpen is om van het zoets (jam, siropen, …) of het vettigs (boter, olie, …) maar een beetje op of naast een gezonder voedingsproduct te eten.
Zoete vervangers kunnen zijn: vers of gedroogd fruit, (cashew)noten, klaargemaakte pompoen of bataat, yoghurt- of sojadessert, … In deze dingen zitten wel nog steeds (maar wel natuurlijke, niet geraffineerde) suikers! De voordelen ervan zijn dat ze trager in het lichaam worden opgenomen, bijgevolg langer energie geven én ze ook nog vezels bevatten. Koop je een product waar een bepaalde suikervervanger inzit, zoek dan toch maar even op wat daar dan weer de voor- en nadelen van zijn!
Wat ook kan is dat stuk chocola vervangen door bv. een kop (warme) magere (of lactosevrije) melk met cacaopoeder. Let wel: In chocola zitten ook nog behoorlijk wat vetten. Het gaat dus niet alleen om de suikers. Gezonde voeding is belangrijk om onze aders schoon te houden, maar ook onze darmen want dan pas kunnen ze vitamines en andere (voedings)bouwstoffen goed opnemen.
Donkere chocola is wel gezonder maar dit lust niet iedereen. Er bestaat ook gluten- en/of lactose- en/of suikervrije chocolade want je zou het niet meteen denken, buiten de meer gekende allergenen kan je ook voor chocolade, tarwe, alcohol en nog veel andere voedingssoorten én (verzorgings-, huishoud-)producten allergisch zijn. Deze laatste zijn natuurlijk geen voeding!
Makkelijke, minder zoete (hartige) snacks kunnen zijn: tomaatjes, (gestoomde of geroosterde) courgette, koolsoorten, (roze) aardappel, wortel, witloof, avocado of noten. Sommige groenten worden ook zoeter als je ze (eerst) verhit. Geitenkaas heeft ook die eigenschap, heerlijk op toast en makkelijk!
Sausjes kan je ook wat aanlengen met citroen of azijn (waar vele smaken in bestaan). Dat zou wat beter doen verteren. Een deel yoghurt toevoegen maakt een saus ook lichter. Kipstukjes worden soms ook in yoghurt gelegd vooraleer ze te bakken. Een beetje honing of een andere natuurlijke stroop/siroop geeft een gerecht ook een zoete smaak.
Na een vettige maaltijd drink je best iets warms want koude drank laat het eten terug stollen. Maak er geen gewoonte van om brood of toast in soep te doppen want dan krijg je voorvertering en het is beter dat je voldoende kauwt, met speeksel mengt en je maag het echte verteerwerk laat doen.