De hulpboekjes zijn compact als een handleiding en met een index om in op te zoeken.
Niet alleen mensen met een beperking kunnen nood kunnen hebben aan schema’s of tabelletjes.
Heb je tijd, geld, snelheid, kennis, kunde, hulp, ruimte, vrijheid, fysieke en mentale gezondheid, emotionele steun, aanmoediging, inspiratie, inzicht, overzicht, … dan heb je er waarschijnlijk minder nood aan, maar kunnen de checklists toch nog steeds een mooie aanvulling zijn. Uiteindelijk kan ieder er toch zijn eigen versie van maken. Zo kunnen we onze eigen ervaringen delen met anderen die misschien wel eens willen weten wat jij allemaal te zeggen hebt!
We zijn best wel verwend qua informatie
Tv, radio, cursussen, boeken, tijdschriften, sociale media, … Super dat het bestaat maar omdat er zo veel bestaat kan het ook verwarrend en zelfs ontmoedigend worden. Daarbij weet ook niet iedereen wat (wel of niet) op het scherm te moeten aanklikken of is een tekst te moeilijk om aan uit te geraken. Met de boekjes is het in elk geval snel en compact opzoeken en word je overladen met inspiratie!
Ah, zoooo zit dat!
Ik weet nog dat ik uit nieuwsgierigheid een computerboek voor 50-plussers inkeek. Dit was voor mij nu eens een normaal boek, in gewone taal en met alle stapjes onder elkaar gezet. Daar kunnen vele schoolcursussen wat van leren! Op school moet je ook maar met de snelsten meekunnen en anders moet je het zelf maar verder uitzoeken! Leerstof wordt ook vaak te snel, te omslachtig, te weinig of te vaag uitgelegd. Pas na jaren worstelen en ploeteren met de leerstof heb je dan als tragere leerling ineens door ‘Ha, zoooo zit dat met die leerstof!’ En dat typ je dan best in een lijstje dat je zelf goed begrijpt.
Alles is relatief
Als je ‘anders’ bent maar (zichtbaar) net niet anders genoeg om als ‘anders’ aanzien te worden, is het ook vermoeiend leven want je ‘moet’ jezelf dan constant aan anderen uitleggen. Bij uitnodigingen is het ook altijd nadenken of het je de moeite waard is. In de boekjes staan er veel tips om hiermee te kunnen omgaan. In elk geval is iemand die anders is dan de meeste mensen níet ‘minder’ en iemand die wel zoals de meeste mensen is níet ‘meer’! Met wat beantwoorde hulp, vriendelijkheid en geduld kunnen er verbazende resultaten komen bij iemand waar je het niet meteen van verwacht!
Zelftherapie in het dagelijks leven
Ik las eens in een artikel dat shoppen 50 therapeutische eigenschappen heeft. Ik vermoed dat het niet om extreme shopping ging maar het leken mij wel dingen die effectief goed voor je konden zijn, bv. iets voor jezelf doen, beslissingen nemen, vooruit denken, zelfkennis opdoen enz. Zo gaat het bij mij met lijstjes opstellen en daarop voortbouwen. Zo moet ieder voor zich systeempjes bedenken die de persoonlijke groei kunnen ondersteunen. Hoe zalig is het ook om taken te kunnen afvinken als ze gedaan zijn!
Liedjes-/muzieklijsten voor iedereen
Ik zou het niet opnieuw willen doen, want wát een werk, maar omdat ik niet meteen een handig overzicht van allerlei soorten liedjes bij elkaar vond, liefst wel in aparte genres gecatalogeerd, heb ik zelf maar wat opgelijst. Terwijl kunnen de volgende generaties er ook nog leuke liedjes (van vroeger) in terugvinden zonder eerst uren op het internet te moeten surfen!
Soorten stress en opvangen
Volgens mij zijn er twee grote onderverdelingen van stress: de ‘stresskip’ (vaak erfelijk zoals ook andere eigenschappen) en ‘omstandigheidsstress’. Deze twee kunnen zich ook makkelijk vermengen. De stresskip, tja, die kan best ‘compatibele’ personen (waar het mee klikt) zoeken om mee om te gaan. Omstandigheidsstress ligt waarschijnlijk nog moeilijker omdat het nog meer kan variëren. Het is al veel waard als je weet wat of wie er een probleem (voor jou) is en wat je er zou kunnen aan verhelpen. Misschien kan het eens of een andere manier?!
Haat-liefde-gevoelens: confronterend maar ook stimulerend
Het gezinsleven, relaties, de wereld, … het is wat het is en er ligt nog weinig in onze handen. Ik denk dat we moeten proberen te weten wat we willen bereiken en daarvoor uit alle maatschappelijke verwachtingen een persoonlijke middelmaat bijeen te puzzelen. Hier draait het ook weer om een volledig beeld krijgen van de situatie en je gevoel daarbij, het laten bezinken, dan actie ondernemen (ook al beslis je van niets te doen) en terug analyseren. Daarbij wel altijd in het achterhoofd houden dat er nog een verschil is tussen wat je graag wil en wat goed voor je is!
Gradaties en interpretaties
Wat is ‘normaal’? Wat is ‘liefde’? Wat is ‘sociaal’? Wat is ‘geluk’? We denken dan automatisch in een bepaalde richting, wat logisch is. Een stuk speelgoed is ook geen stuk fruit maar wel beiden weldadig en uiteindelijk gaat het toch om dat welbevinden. Alle begrip voor mensen die niet durven of kunnen opboksen tegen hun omgeving maar hopelijk beseffen zij toch dat ze het recht hebben om er het hunne van te denken. Manieren zoeken om te denken en doen wat jij wil, maar waarbij je toch je verantwoordelijkheden niet ontloopt, is de boodschap!
Negatief als positief
Mocht ik in mijn uitlatingen soms negatief en zwaarmoedig overkomen dan is dat alleen maar om een uitgangspunt te benadrukken. Het is ook gewoon vaak ‘de’ realiteit en ook, als je naar de dokter gaat vertel je toch ook eerder wat er mis is, dan over wat er allemaal goed gaat. Het is immers steeds mijn bedoeling om goede dingen te behouden en de minder goede te verbeteren. Ik kan geen resultaatsgarantie aanbieden en de lijstjes kunnen onmogelijk compleet zijn maar hopelijk geven ze jou, net als mijzelf, een gerust gevoel.