Handige weetjes, leuke tips, een houvast voor jou.

Tips

VOEDING – Etenswaren snijden met stille toestellen

Nadia De Ley- Basis des Levens

Wie niet zo van lawaaierige elektrische toestellen houdt kan er mechanische gebruiken. Wel extra opletten dat je vingers nergens tussenkomen want hiermee zet je zelf kracht! Maakt het neerkomen van een klep toch lawaai, kan je er aan het einde een stukje keukenhanddoek of washand tussensteken. Dit toestel kan ook in de vaatwasser, joepie!

Andere geweldige stille toestellen zijn de mechanische appelschiller (waarbij ook het klokhuis verwijderd wordt en de appel al meteen in schijfjes gesneden is) en zo eentje waarmee je grotere vruchten tot repels kan draaien. Met een passe-vite kan je makkelijk puree maken van gekookte (bloemige) aardappelen maar kan evengoed met een pureestamper.

Een mandoline vind ik zelf nogal gevaarlijk. Een rasp is dan misschien een betere optie. Een dunschiller is handiger met een gekarteld mesje. Toch liever een gewoon mes gebruiken? Ik houd dat dan wat zijwaarts gekanteld, de snijkant weg van de hand waar je de vrucht (of bladgroenten) mee vasthoudt.

Soms is het makkelijker om de vrucht te draaien bij het snijden (waarbij je dan het mesje stilhoudt) of ook je bord of plank te draaien zodat je in dezelfde houding kan voort snijden.

Snel en gelijkmatig alle gesneden stukjes, eventueel met saus, door elkaar doen kan ook door op de kom een bord of deksel te doen om dan alles op te schudden.